Peter ten Hoopen, corporate culture consultant
'Creating Winning Corporate Cultures'
Peter ten Hoopen werkte 20 jaar in de reclame, als copywriter en creative director. Hij was mede-oprichter van het befaamde boutique-bureau Hotshop en later van het succesvolle VVtH/FCA!, dat onder andere KPMG, NRC Handelsblad en Saab bediende. (zie cv en portfolio). Hij reisde naar meer dan zestig landen, publiceerde zes literaire romans, een bundel korte verhalen, en zes werken non-fiction. (Zie literair werk.)

Hij verliet Nederland in 1993 en werkte sindsdien vanuit New York en Portugal, waar hij woont sinds 1997, met sinds enige jaren ook een pied--terre in Amsterdam. Sinds 2000 werkt hij als consultant op het gebied van bedrijfscultuur en -persoonlijkheid, speciek met betrekking tot diversiteit, leiderschap en innovatie, en als executive coach gericht op verbetering van de personal effectiveness.

In het najaar van 2003 verscheen bij Business Contact zijn boek, Geluk in zaken, met als thema 'hoe gelukkig te worden in zakelijke omgevingen.' In 2005, in een meerjarige periode waarin hij diende als adviseur en programma-ontwikkelaar voor de Baak Management Centrum VNO-NCW, verscheen de logische opvolger in de gestalte van De verlichte leider, waarin het thema wordt getild naar het niveau van organisatie en samenleving.

Sinds 2006 is hij geassocieerd met Trompenaars Hampden-Turner, een wereldleider op het gebied van corporate culture - 'culture for business' en werkt hij wereldwijd. In 2009 verscheen The Enlightened Leader met Fons Trompenaars als co-auteur, een met 75% nieuw materiaal verrijkte Engelse versie, die tegelijk ook verschijnt in Nederlandse vertaling, weer onder de titel De verlichte leider.

Zijn grote passie op zakelijk terrein is het helpen creren van 'Winning Corporate Cultures'. Daarbij is 'winning' op te vatten in beide betekenissen van het woord, als 'beter presterend' en als 'aantrekkelijk', 'charmant'. Organisaties die mensen voor zich weten te winnen door waar ze voor staan hebben de toekomst. Alleen zij slagen erin collectieve passie teweeg te brengen en daardoor de energie en het innovatief vermogen van de organisatie op een hoog plan te brengen.