Peter ten Hoopen begon zijn reclamecarrière bij Franzen, Hey & Veltman, later FHV/BBDO, het eerste bureau in Nederland dat met creatieve teams werkte. Na een reis door Azië van drie jaar, ging hij in 1971 verder in het vak bij Prad, aanvankelijk onder de vleugels van schrijver/toneelregisseur/filmer Dimitri Frenkel Frank.

Dertien jaar werk voor Saab
In 1973 richtte hij met Henk Roozendaal en Kees Janzen het kleine maar geruchtmakende Hotshop op - een veredeld free lance team dat in zijn drie jaar van bestaan voor vrijwel alle grote bureaus van Nederland werkte en de introductie verzorgde van het culturele cultblad Hollands Diep. Na een periode met reizen naar Noord- en Zuid-Amerika waarin journalistiek werk de boventoon voerde, ging Ten Hoopen verder bij de kreatieve fijnkeuken KVH van Morton Kirschner. In deze tijd verscheen ook zijn eerste roman.

In de zomer van 1977 volgde hij in Cambridge het IMP General Management programma. Kort daarna haalde Henk Roozendaal haalde hem naar GO van Geudeker en Oerlemans, waar hij drie jaar bleef, werkend met de andere Hotshop maat, Kees Janzen, en met Duncan Mackintosh.

In 1980 ging Ten Hoopen freelancen om meer tijd te hebben voor de literatuur. In zijn reclamewerk domineerde na enige tijd de samenwerking met JWT zodanig dat praktisch sprake was van een exclusieve relatie.

Na twee nieuwe romans, lange reizen in Afrika en Azië ging hij in 1984 op overheidsuitnodiging als writer in residence naar Ann Arbor, om aan de University of Michigan creative writing classes te geven. Daar werd hij gebeld door twee JWT-directeuren, Stephan Viegen en Ton Vergouw met het voorstel om samen een bureau op te zetten. In 1985 startten zij het snel tot wasdom groeiende VVtH, het latere FCA!.

In 1993 stapte hij uit het bureau en vertrok met zijn gezin voor een langzame reis rond de wereld, een periode waarin tussen de verkenning door vier boeken werden geschreven. Na een jaar in Indonesië en omstreken, drie jaar in New York en negen jaar in Portugal, woont hij nu weer in Amsterdam, van waaruit hij de internationale cliŽnten bedient van Trompenaars Hampden-Turner, een van 's werelds leidende consultancy's op het gebied van corporate culture en corporate personality. bedient met advies op het gebied van corporate culture en communicatie (zie de site van Soul, Corporate Culture Consultants).
Peter ten Hoopen
creative consultant
copywriter